Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gästgården söker nytt tillstånd

Det stängningshotade privata vårdhemmet Gästgården i Horndal har sökt nytt tillstånd för sin verksamhet hos Länsstyrelsen. Samtidigt ska kammarrätten just i dag behandla länsstyrelsens beslut för ett år sedan att stänga hemmet.
Beslutet att stänga Gästgården motiverade länsstyrelsen med att hemmet inte gjort tillräckligt för att rätta till en del missförhållanden - trots flera förelägganden. Den kvinnliga föreståndaren överklagade till länsrätten, och när hon inte fick något gehör där gick hon vidare till kammarrätten. Det tillstånd som Gästgården har för sin verksamhet är från 1993, och det gäller vård av människor med lättare psykiska sjukdomar. Socialstyrelsen har dock i ett yttrande till kammarrätten för ett par månader sedan påpekat att det inte längre är den kategorin patienter som behandlas på Gästgården. Vårdtagarna är i stället människor med svårare psykiska sjukdomar. Och det är en så väsentlig ändring av verksamheten, enligt socialstyrelsen, att ett nytt tillstånd krävs, och det omedelbart. Socialstyrelsen hotade med straffansvar och böter, om Gästgården bara lät allt fortsätta utan att söka nytt tillstånd. Det har tydligen föreståndaren tagit fasta på. I fredags fick länsstyrelsen en ansökan från Gästgården om nytt tillstånd, och där talas det nu om vissa förändringar av verksamheten. Och det här måste nu länsstyrelsen titta närmare på, men först avvaktar man vad kammarrätten har att säga om länsstyrelsens tidigare beslut att stänga hemmet. I dag ska alltså det ärendet föredras i kammarrätten. Sedan tar det några dagar innan ett beslut blir offentligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".