Lösningen på stafettläkarproblemet finns i Vansbro

Återigen har disskusionen blossat upp när det gäller det så kallade stafettläkarsystemets vara eller inte vara inom Landstinget Dalarna. Stafettläkarna kostar åtskilliga miljoner kronor varje år. Därför gäller det att kunna locka fasta läkare till de vakanser som finns idag.
Kanske finns lösningen på det här problemet på Vårdcentralen i Vansbro. Där har man under snart tio års tid hittat ett fungerande system att jobba efter, säger Karin Karlsson som är chef för vårdcentralen. - Det här är ett långsiktigt arbete som pågått länge. Vi har satsat på att läkarna ska ha möjlighet att påverka sin situation. Till exempel har läkarna en dag i veckan till kompetenshöjning. Vårdcentralen i Vanbro använder sig nästan inte alls av stafettläkare. Ett undantag var i somras då man på grund av sjukdom och semestrar behövde ta in stafettläkare under en sjuveckorsperiod. - Att ha det hela tiden är inte bra för kontinuiteten. Det är inte bra för patienterna, säger Karin Karlsson. En av de fast anställda läkare som arbetar på vårdcentralen i Vansbro är Olle Hellström. Han är nöjd med sin situation. - Det är genomtänkt och det fungerar bra. Ledningen fattade tidigt att det var bra för läkare att ha en dag ledig i veckan för vidareutbildning, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".