Skyddsvärd mark förstörd

Den undersökning av nyckelbiotoper i Dalarna och Gävleborg som Skogsvårdsstyrelsen genomfört, visar att 2,5 procent av den skyddsvärda marken är förstörd.
Ytterligare mark är delvis påverkad. Undersökningen har gjorts bland annat genom att studera satellitbilder. Att mark förstörts beror främst på uppröjning efter förra årets kraftiga storm, tror skogsvårdsstyrelsen. Men det kan också till viss del bero på att markägaren struntat i bestämmelserna att försöka skydda marken. - Nyckelbiotoper har inte något formellt juridiskt skydd, utan skyddet bygger till stor del på frivillighet, säger Per-Olof Ståhl, naturvårdspecialist på Skogsvårdsstyrelsen Dalarna-Gävleborg. Skogsvårdsstyrelsen har lite pengar att dela ut till skyddsvärd mark. - Skogsägarna kan ha varit posititva till biotopskydd, men fått avslag på grund av att de medel vi förfogar över är begränsade och skogsägarna valde att avverka istället, säger Per-Olof Stål. Nyckelbiotop är ett begrepp för den mark och livsmiljö där hotade och sällsynta djur och växter finns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".