Kunskapen dålig om fyrverkeriregler

Dem senaste dagarna har bränder startat på flera håll i landet efter att någon skjutit raketer. Kunskapen om vilka regler som gäller för fyrverkerier är dålig menar dalapolisen. Ska du skjuta nyårsraketer och du inte är säker på att det är ofarligt - så måste du ha tillstånd från polisen.

– Det är vi inte så bra på, det måste jag erkänna, det är inte så många tillstånd som kommer in. Det har blivit allmänt vedertaget att man får smälla helt enkelt och man tar inte hänsyn till varann, säger Hans Erik Renstam, övervakningschef vid polisen i Falun.

Några dagar innan nyår är han ute och gör stickkontroller vid de affärer i Falun som säljer fyrverkeripjäser. Han kollar så att de till exempel förvarar fyrverkerierna säkert och att visningsexemplar inte är skarpa.

– Det brukar vara ganska hyfsat. I det stora hela är de duktiga, säger Renstam.

Men dem som köper raketerna har oftast sämre koll på reglerna. För så fort du tror att det kan finnas någon risk att du skulle kunna skada någon eller något, exempelvis i tätbebyggda områden, så måste du enligt ordningslagen ha tillstånd från polisen.

– Om har större smällare man ska avfyra så måste man ha det här tillståndet.

Runt 300 stycken skadas varje år av fyrverkerier. En del kommuner har börjat med egna regler för var raketer får skjutas. Hans Erik Renstam som erkänner att lagen är otydlig, menar att om man är osäker och kanske inte hunnit söka ett ”rakettillstånd” i år, så ska man ändå höra med den lokala polisen.

– Om inte annat ska man i alla fall höra med grannar, göra klart för dem vad som kommer att ske, tänka på djur och natur också.