Dalarnas invånare allt färre

Dalarna tillhör fortfarande de län som tappar invånare, men den minskning som skett under förra året är ändå ganska måttlig, enligt Statistiska Centralbyråns befolkningssiffror som kommit i dag.
Befolkningsminskningen i Dalarna blev under förra året 374 personer för att vara exakt. Men det finns län som haft en betydligt sämre utveckling, t ex grannlänet Gävleborg som tappat tre gånger så många invånare. Att det ser ut som det gör i Dalarna med vikande befolkningstal beror på att det fortfarande föds för lite barn i länet, trots att det skett en ökning jämfört med år 2001. Alla länets kommuner dras med ett födelseunderskott, dvs det är fler människor som dör än som föds. Sedan hjälper det inte att invandringen från utlandet till Dalarna har varit så stor att länet kan redovisa ett flyttningsöverskott. Det har ändå blivit ett minus i slutändan. När det gäller kommunerna så är det de i Västerbergsslagen och södra Dalarna som är de stora förlorarna. Fyra kommuner har tappat mer än 100 invånare, och det är Smedjebacken, Hedemora, Ludvika och Säter. Och den sämsta befolkningsutvecklingen av alla har Smedjebacken haft. Smedjebackenborna har på ett år blivit 200 färre. Falun har haft den avgjort kraftigaste folkökningen av länets kommuner, +240. Andra kommuner som kan glädja sig åt ökat invånarantal är Borlänge, Rättvik, Orsa, Vansbro och Mora.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".