Vill stärka sin konkurrenskraft - sparkar 80

På måndagen kom beskedet att företaget Ostnor i Mora varslar drygt 80 av sina idag 580 anställda om uppsägning. Företaget måste stärka sin konkurrenskraft och sin position i Mora för att vara en stark produktionsort. Det är av två av anledningarna till att man måste göra sig av med folk.

– Om vi inte skulle göra det här så skulle man inte längre vara lönsam, och då kanske betydligt fler skulle få gå, säger Håkan Olsson, företagets VD.

Företaget bildades 2003 genom en sammanslagning av FM Matsson och Mora Armatur som båda tillverkade vattenkranar med tillbehör. Under senare år har konkurrensen på marknaden ökat och ledningen för Ostnor beslutade att lägga ut tillverkning av vissa produkter utomlands, så kallad outsourcing.

Nu ska företagsledningen inleda diskussioner och dialoger med de fackliga parterna.

– Tillsammans med dem ska vi hitta de bästa lösningarna för dem medarbetarna som blir berörda av förändringarna, säger Kristina Johansson som är personalchef vid Ostnor.

– Ett scenario är att vi har god kontakt med företagen som ligger runt här i Siljan, för att se va det finns för möjligheter för att få ett ledigt jobb där, säger Kristina Jonsson.

Nedskärningen är en följd av att delar av produktionen lagts ut på tillverkare i Europa och Asien.