Högskolan Dalarna står inför ekonomiska problem

Högskolan i Dalarna kan komma att få ekonomiska problem i framtiden. Redan om ett år kan man nämligen mista stora summor i statsbidrag.
Det här beror paradoxalt nog på att Högskolan har fördubblat sitt antal studenter på bara fem år. - Vi har tagit in så mycket studenter på sistona att vi snart når det takbelopp som finns. Alltså, det takbelopp som den högsta summa pengar man kan få av regeringen. Det betyder att om ett år får vi inte betalt för den verksamhet som vi har, säger Bengt Lindström som är samverkansansvarig vid Högskolan Dalarna. Det här innbär att Högskolan Dalarna kommer att gå back rejält. Konsekvenserna blir då att ledningen för högskolan tvingas skära ytterligare i utbildningsbudgeten. Anledningen till det här är att det har gått oväntat bra för högskolan. - Vi har dragit igång många projekt som gjort att vi har rekryterat mycket studenter. Framföallt från de lite äldre åldersgrupperna, säger Bengt Lindström. Samtidigt har takbeloppen minskat under det senaste åren, vilket gör ekvationen svår att få ihop. - Nu ska vi försöka påverka riksdag och regering så att takbeloppen höjs igen, sgäer Bengt Lindström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".