hedemora

Rättsfall med förvecklingar

I nästa vecka är det två dagars förhandlingar i Falu tingsrätt i ett misshandelsmål som kantats av förvecklingar. Det har bland annat handlat om att en av dom åtalade hållit sig borta och om jäv för en domare.

I augusti i fjol åtalades fyra personer efter ett bråk i Hedemora centrum. Enligt åtalet hade en 43-årig man misshandlat en kvinna innan han själv blev misshandlad med sparkar och slag av tre ynglingar som är 16 och 17 år.

Målet sattes ut, men 43-åringen kom inte till tingsrätten. Förhandlingen kunde genomföras först sen mannen hämtats av polis.

När förhandlingen väl var avklarad fick målets domare information om att ett av vittnena utsatts för påtryckningar.

Domaren ansåg sig i det här läget inte kunma meddela dom i målet på grund av en jävsituation.

Så förhandlingen måste göras om, en ny domare utsåg och datum bestämdes för ny huvudförhandling. Inte heller den här gången infann sig 43-åringen, och nu höll han sig undan helt. Tingsrätten beslutade i det här läget efter ett yrkande från åklagaren att häkta 43-åringen i hans frånvaro. Och nyligen kunde mannen gripas och i veckan beslutade tingsrätten att häkta honom så att säga på riktigt.

På tisdag och onsdag i nästa vecka ska tingsrätten på nytt försöka genomföra en förhandling i det här målet. Och den kommer att ledas av lagmannen Lars Eklycke, den tredje domaren i det här märkliga målet.