Fler ska lockas åka buss i Falun

Jämförelsevis få väljer att åka buss i stället för bil i centala Falun, och det har lett till en utredning och ett omfattande förslagspaket på trafikåtgärder i centrala Falun, som ska förbättra bussförbindelserna väsentligt och på så vis minska biltrafiken i centrum.
I dag ska det förslaget granskas av politikerna i kommunstyrelsens utvecklingsutskott, och det innebär att förslaget lever farligt. Falun har nämligen bytt politisk regim nyligen, och den nya majoriteten är kritisk till delar av förslaget. Gatuchef Anders Liljekvist säger till Dalanytt att det är svårt att ändra detaljer i förslaget, och att det vore olyckligt om man blev tvungen att arbeta fram ett helt nytt förslag. Det nya förslaget innebär bland annat att två huvudlinjer och fem lokala linjer ska täcka transportbehovet för 75 procent av Faluns innevånare. Under högtrafik ska bussarna gå varje kvart - mot var 20:e minut i dag - och det ska aldrig vara längre än en timme mellan bussarna under dagtid. En ringlinje ska gå runt centrum, och en ny trafikknutpunkt ska byggas nära järnvägsstationen vid kvarteret Gamla Kajen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".