Stora skador på skogen efter kalkning

Kalkning av våtmarker orsakar skador på skogen. Det visar en undersökning som gjorts i Västerbotten. Och i Dalarna är risken för skogsskador störst i Malung.
Det hela uppdagades när en markägare i Västerbotten upptäckte att tallarna i kanten av en kalkad myr hade skadats i topparna. Länsstyrelsen där ryckte ut och tittade på tallar i kanten av våtmarker och fann att liknande skador fanns på flera ställen. I Västerbotten säger länsstyrelsen att markägarna nu bör titta på sin skog och eventuellt komma med krav på ersättning. Kalkningen gör att marken i kanten av myren kan bli olämplig för tallarna - det är framför allt bristen på grundämnet bor som skadar tallarna i toppen . I slutändan kan trädet till och med dö. I Dalarna kalkas våtmarker framför allt i Malung, Vansbro, Falun och delar av Älvdalen - och det är i de områdena som träden längs myrarna kan ha tagit skada. Länsstyrelsen här har ännu inte tagit några beslut om man ska göra en liknande undersökning som den som gjorts i Västerbotten. Det var först strax före jul som man fick reda på problemen i Norrland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".