Manifestation mot rasism i Hedemora

Det har snart gått två veckor sen som dom utländska eleverna i asylklassen vid Vasaskolans i Hedemora, blev hotade av rasister. Som en reaktion på det genomfördes i går kväll en manifestation mot rasism i Hedemora.
Ylva Agilar från Lärarförbundet var en av de som gick ut på Hedemoras gator i går. - Det är självklart för Lärarförbundet att stödja kampen mot främlingsfientlighet och rasism, säger hon. Med samling på skolgården till Vasaskolan, som hamnade i blåsväder efter rasistiska bråk för snart två veckor sen, gick en inte allt för stor skara genom staden mot Hökaretorget i Hedemora. - Det här är ingenting som vi tolererar någonstans. Det finns ett väldigt starkt fäste för främlingsfientliga grupper här i Hedemora, så jag tycker att sådana här manifestationer är väldigt nödvändiga, säger Johanna Hultkvist Nilsson. Ett stort polisuppbåd hade nog väntat sig en något större skara, än de dryga 50 som kom. Hedemoras kyrkoherde Anders Berglund var en av dem. - Även om vi inte var så många som kom så är det väldigt viktigt att markera att det inte får vara så här. Om några människor mår dåligt, så mår hela samhället dåligt, säger Anders Berglund. En av arrangörerna, Björn Grahn från Ung Vänster, säger till Dalanytt att eleverna vill ha en tryggare skola efter de incidenter som inträffat på Vasaskolan. Rasistiska skämt och glåpord hör till vardagen. - Det måste tas på allvar, säger Elin Inge, en annan elev som manifesterade. Manifestationen arrangerades av Ung Vänster, Vänsterpartiet, LO, Moderata Ungdomsförbundet, Svenska Kyrkans Unga, Svenska Kyrkan, Hedemora Köpmannaförening, Hedemorapartiet, Brottsförebyggande rådet, Vasaskolan, Lärarförbundet, och Ungdomslistan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".