Ulum Dalska utnyttjas av Sverigedemokrater

Det flyktingfientliga partiet Sverigedemokraterna hänvisar till föreningen Ulum Dalska i Älvdalen i sitt partiprogram. I programmet säger man sig vilja återinföra gamla svenska och fornnordiska ord som försvunnit.
Sverigedemokraternas partiledare uppmanar också sina medlemmar att stödja Ulum Dalska i ett nyhetsbrev på nätet. Älvdalskan kan betraktas som mer svensk eller ursprunglig än rikssvenskan, heter det bl a i brevet. Partiledaren tycker att sverigedemokrater ska stödja Ulum Dalska och uppger också postgironumret. Mats Elfqvist är ordförande i Ulum Dalska och han är inte glad över att Sverigedemokraterna använder sig av föreningen i sin propaganda. - Det här är mycket tråkigt. Ulum Dalska är en opolitisk förening med medlemmar över hela världen, bland annat muslimer och israeler. Vi vill inte bli ett slagträ i den politiska debatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".