Rottnebys ägare förhalar reservatsfrågan

Stridigheterna om Rottnebyskogen i Falun går vidare. Falu komun har kommit in i slutfasen av bildandet av naturreservatet. Men markägaren Mikael Styrman i Övertorneå gör fortfarande allt för att försena handläggningen.
Höga biologiska värden och områdets betydelse för det rörliga frilufstlivet ligger bakom planerna på ett naturreservat i Rottneby i Falun. Det var för över fem och ett halvt år sen som företagaren Mikael Styrman från Överkalix köpte skogen och herrgården i Rottneby av den i Falun kända släkten Nisser. Han presenterade storstilade planer, men det blev ingenting. När han efter några år fick avverkningstillstånd för skogen så blev det starka protester från naturvänerna. Det slutade med att Naturvårdsverket och Falu kommun beslöt att försöka freda skogen genom att bilda ett naturreservat. Ett tillfälligt avverkningsförbud beslutades av Länsstyrelsen. Men markägaren har försökt förhala ärendet genom att utnyttja alla möjliga juridiska vägar. Han överklagade avverkningstillståndet till regeringen där ärendet låg i över ett års tid eftersom Styrman aldrig kom in med några synpunkter. Till slut avslogs överklagandet. Nu försöker han pröva regeringens beslut i regeringsrätten, men det är ovisst om ärendet överhuvudtaget kan tas upp där. När Falu kommun förra året skrev till Mikael Styrman och bifogade ett förslag till ekonomisk ersättning för marken så löste han aldrig ut brevet. Det kom tillbaka till kommunen. Därför måste nu Falu kommun besluta om ett så kallat föreläggande om att Styrman inom senast två månader hör av sig med synpunkter på reservatsplanerna. Struntar han även i det så kan kommunen gå vidare och markägaren blir utan ersättning. Så än är det en bit kvar tills den gamla talldominerade skogen i Rottneby i Falun är skyddad. Dalanytt har sökt Mikael Styrman för en kommentar, men han har inte gått att nå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista