Delade åsikter om ekologisk mjölk

Under onsdagen hade Milko sitt första inspirationsmöte för att locka bönder till att satsa på ekologisk mjölk. Planen är att öka andelen ekologisk mjölk till 50 procent på 15 år.

Intresset från bönderna i Dalarna har varit stort berättar Trine Amundsen på Milko, drygt 40 personer dök upp på mötet.

– Det är jätteroligt tycker vi, för på vårt mejeri i Hedemora så vill göra flera nya ekologiska produkter. Så vi behöver verkligen mer ekologisk mjölk just i Dalarna.

Trots om många dök upp för att höra Milkos förslag så var åsikterna om ekologisk mjölk delade. Erik Bengtsson som driver en gård med 60 mjölkkor i Karlsbyheden och han hoppas på att ha ställt om till att producera ekologisk mjölk innan slutet av nästa år.

- Just nu vill konsumenterna ha ekologisk mjölk och då måste man försöka producera det som konsumenterna vill ha.

Men Eva Karlsson som har en gård i Vomhus utanför Mora är lite mer skeptisk. Hon var på ett liknande möte för 15 år sedan och gillade inte alla regler som gäller vid ekologisk mjölkproduktion och hon har inte bestämt sig var hon står.

– Det jag reagerade starkt emot var kravet på att kalven ska dia på kon i tre dagar. Jag tycker att när man måste skilja ko och kalv så ska man göra det direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista