Leksand

Protest mot nya regler för a-kassan

Fackförbundet Kommunal anordnar sedan i november förra året en manifestation en gång i månaden i Dalarna. Detta för att uppmärksamma dalfolket på det man tycker är orättvisa regler för arbetslösa och deltidsarbetande.

Hans Unander är ordförande för Kommunal Dalarna.
– Vi har sagt i Kommunal i hela Sverige att vi en gång i månaden ska göra en manifestation, utifrån de försämringar som görs för Kommunals a-kassa och hela a-kassan i Sverige, säger han.
Många av Kommunals medlemmar jobbar bara deltid och det är de som förslagen om ändringar slår hårdast mot, menar Hans Unander.
– Det senaste förslaget går ut på att man bara får stämpla i 75 dagar. Sen är du alltså helt utan a-kassa, berättar Annica Andersson som är ombud på Kommunal Dalarna. Och då måste du ge dig ut på den öppna arbetsmarknaden och lämna din deltidsanställning, säger hon.
Man skulle alltså få a-kassa en längre period om man sa upp sig från sin deltid.
– Ja det blir ju lite bakvänt där, säger Annica Andersson och fortsätter:
– Vi tycker ju att den a-kassa vi har haft är bra och bör förbättras. För det ska vara så att du ska kunna ha ett stöd mellan jobben så att du kan känna dig trygg, säger Annica Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".