Antalet aborter i Dalarna minskar

Antalet aborter i länet har minskat jämfört med år 2006. Det visar ny statistik från Landstinget Dalarna. Men samtidigt ökar antalet aborter bland kvinnor i åldern 25-29 år.

Gunilla Lindberg är verksamhetschef för kvinnosjukvården i Dalarna och hon ser positivt på siffrorna gällande abortantalet även om hon hoppats på en ännu större minskning.  

– Det är bra abortantalet minskar. Det är det alla vi inom kvinnosjukvården jobbar för i Dalarna och i hela landet. Och jämför vi med rikssiffrorna så ligger vi i Dalarna under både när det gäller tonårsaborter och aborter för kvinnor i helhet.  

Men trots att statistiken visar att antalet aborter har minskat så har det skett en stor ökning jämfört med förra året bland kvinnor i åldern 25-29 år. Aborterna där har ökat med nästan 32 procent och Gunilla Lindberg tror att det kan ha olika orsaker, bland annat att kvinnor i de åldrarna är lite mer skeptiska när det gäller hormonella preventivmedel, såsom p-piller.

– Det var ungefär en tio år sedan dom så kallade p-pillerlarmen var och har man väl hört att det är riskfyllt så kanske man fortsätter att tänka så. Den andra förklaringen kan vara att man skjuter upp barnafödandet något mer, man studerar högre upp i åldrarna.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".