Borlänge

Trafikinspektion inte till Borlänge

Borlänge ser ut att förlora kampen om den nya trafikinspektionens huvudkontor. En utredning föreslår att det ska ligga i Norrköping. Utredningens ordförande Staffan Widlert tror dock inte att det får någon avgörande betydelse för vägverkets framtid i Borlänge, då trafikinspektionen bara kommer att ha något tiotal anställda.

Valet av trafikinspektionens huvudkontor stod mellan Borlänge, Norrköping och Örebro.
– Valet föll på Norrköping, säger Staffan Widlert. Vi tycker att Norrköping ligger bäst till ifråga om kommunikationer och möjligheter att få tag i kvalificerad arbetskraft.
Trafikinspektionen är en ny myndighet, som ska samordna arbetet så att säkerhet och skydd efterlevs för väg-, järnvägs-, båt- och flygtrafiken.
– Men man ska inte överdriva betydelsen av var huvudkontoret ligger, tycker Staffan Widlert. Det handlar bara om något tiotal starkt specialiserade personer som kommer att jobba där.
– För de allra flesta vid exempelvis vägverket kommer det inte att han någon betydelse alls, de jobbar kvar som vanligt.
Den 14 februari kommer utredningens förslag att presenteras för infrastrukturminister Åsa Torstensson, därefter kommer regeringen fatta det definitiva beslutet om lokaliseringsort. Tanken är sedan att myndigheten ska komma igång 1 januari 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".