Rovdjursfrågan

Jägarförbundet skriver brev till regeringen

Svenska Jägarförbundet skriver idag i ett brev till regeringen att Naturvårdsverket måste snarast få i uppdrag att göra något åt den starka koncentrationen av rovdjur i Mellansverige.

Det finns närmare 3 000 björnar, 1 600 lodjur och 200 vargar här i landet. Enligt Rolf Brittas, som är rovdjursansvarig inom Svenska Jägareförbundet, så har just Mellansverige 30 procent av björnarna, hälften av lodjuren och nästan alla av landets vargar.

I Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län är situationen sådan att något måste göras snabbt, menar Jägareförbundet.

I brevet poängterar förbundet bl a att antalet rovdjursangripna hundar ökar i oroväckande snabb takt. Närmare 50 hundar attackerades i fjol av varg. Jägaförbundet menar att acceptansen för en ökande stam därför är liten.

I december i fjol föreslog ju regeringens utredare Åke Pettersson en utökad regional förvaltning av rovdjuren. Men Jägareförbundet anser sig inte ha tid att vänta på att den utredningen ska resultera i en ny rovdjurspolitik.

Nej, förbundet kräver alltså att något görs åt den - som man säger - ohållbara situationen redan nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".