1 av 3
Staffan Müller bjuder fåglarna på mat. Foto:Emma-Karin Björk/SR
2 av 3
En nötväcka och en blåmes kalasar vid ett fågelbord Foto:Alf-Jan Hansson/SR
3 av 3
Foto:Alf-Jan Hansson/SR

Vinterfåglarna i Dalarna räknas

Studera fåglarna kring fågelborden extra noga den här helgen. Räkna dem och notera vilka arter det är. Det vädjar Dalarnas ornitologer. Det kan vara viktiga uppgifter för framtiden.

Kampanjen Vinterfåglar inpå knuten, har nu hållit på i tre år. En  helg varje år räknas då de fåglar som finns vid fågelborden och det noteras vilka arter det är– Det här är viktiga uppgifter för framtiden, betonar Staffan Müller, ornitolog från Insjön– Vi kan då jämföra och se om vissa arter ökar eller minskar, vilket inte är minst viktigt nu när man pratar om klimatförändringarna
– Om några år har vi kanske de skånska vinterfåglarna här uppe hos oss. Klimatförändringar påverkar ju också fåglarnas liv.Fram till måndag går det att rapportera in de fåglar man sett vid sitt fågelbord. Blanketter för detta finns att hämta på ornitologernas hemsida, www.sofnet.org.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".