Prästyrket populärare bland kvinnor än bland män

Det är 50 år sedan kvinnor fick möjlighet att utbilda sig till präster och utvecklingen har skett snabbt. De senaste tio åren har det varit betydligt fler kvinnor än män som antagits som sökt till prästutbildningar.

I Västerås stift finns det ungefär 220 präster i tjänst och 96 av dem är kvinnor. I Januari i år så prästvigdes två personer inom stiftet och båda var kvinnor. En av dem var Jenny Ärnlöv som nu arbetar som pastorsadjunkt vid Västerås stift. Hon tror att förändringar i yrkesrollen och i samhället i stort kan ha gjort att fler kvinnor än män lockas till prästämbetet. 

– Kvinnor är av tradition mer hemma med att skapa omsorg och prata känslor och de bitarna finns ju på ett vitalt sätt i prästämbetet så när det blev tillgängligt för kvinnor så kanske man märkte att det här passar kvinnor väldigt bra.

Om man tittar på utbildningsstatistiken så ser ut som att det inom några år kommer att finnas fler yrkesverksamma kvinnliga präster än manliga. De senaste tio åren så har 591 kvinnor antagits som prästkandidater och bara 336 män. Jenny Ärnlöv tycker ibland att det är synd att det nu har blivit slagsida åt andra hållet, istället för att vara jämnt fördelat.    

- Men jag tror att det är en ganska naturlig utveckling. Det är så det funkar och jag hoppas att när vi kommer in i en ny tid så hoppas jag att vi kommer att vara män och kvinnor, tvivlande och troende, för alla sorter behövs i prästämbetet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista