Alltfler klagar på vården

Det är Landstingets Förtroendenämnd, dit man kan vända sig med klagomål, som konstaterar att klagomålen på vården ökar. Bara under dom senaste åren har det skett en dubblering av antalet klagomål, från knappt 600 för fyra år sen till över 1000 klagomål under förra året.
Det är framförallt läkarna som man tycker uppträder nonchalant eller ohövligt. Många människor känner sig kränkta. Att bli fel bemött eller felbehandlad inom vården kan naturligtvis få ödesdigra konsekvenser, säger Anna Lena Lindh på Landstingets Förtroendenämnd. - Patienter säger att de inte fått framföra allt de ville ha sagt vid besöket hos läkaren. - Och det har hänt att det senare uppdagats att patienten haft långt allvarligare sjukdomar än som först uppmärksammats, säger Anna Lena Lindh. Vi har också fört fram det här i en rapport till Socialstyrelsen. -En grupp som vi tidigare aldrig hörde av är cancerpatienterna. Men nu har även de börjat klaga på att de känner sig illa behandlade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".