Företagande

Fler kvinnliga invandrare startar eget

Invandrare som startar egna företag blir allt fler. Det visar statistik för 2007 som Almi Företagspartner tagit fram. Almi hjälper invandrare som funderar på att starta eget med rådgivning. I Dalarna har 25 nya företag bildats av invandrare och av dessa har mer än hälften en kvinnlig ägare.

– Jag har haft en sån idé ganska länge om att vilja göra någonting eget och vara lite mer fri och arbete med frågor som känns viktiga, säger Giovanna Lacobucci, som sedan augusti driver en konsultfirma med inriktning på integration och jämställdhet i Falun.

Hon är en av 16 invandrarkvinnor som slog upp portarna till sina egna företag under förra året. Och att det är så många kvinnor med annan bakgrund än svensk som blir egna företagare tycker Maria Ines Ribeiro de san Juan på Almi Företagspartner i Borlänge är mycket glädjande. Hon berättar att man förra året drev flera projekt för att fler företag skulle startas av just invandrarkvinnor. 

Giovanna Lacobucci tror att fler kvinnor med utländsk härkomst startar företag för att det är svårt för att få andra jobb.

– Som invandrare här i Sverige har man det ganska svårt, särskilt i början, att få ett jobb, då blir man ens inte kallad till intervju om man har ett utländskt efternamn.

Giovanna Lacobucci arbetar än så länge bara som konsult på deltid och har kvar sin fasta anställning på ett annat företag men hoppas att det ska gå att leva på det egna företaget med tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista