Arbetssjukdomar i Dalarna minskar

Antalet anmälda arbetssjukdomar här i Dalarna har minskat kraftigt här i länet under dom senaste åren. Det gäller däremot inte arbetsolyckorna och det oroar arbetsmarknadsverket, som presenterar siffror över skadeutvecklingen idag.

Under 2007 så anmäldes 449 arbetssjukdomar till Försäkringskassan här i Dalarna och det är en minskning med 21 procent på två år. I landet som helhet är minskningen något större.

När det gäller just arbetssjukdomar går utvecklingen åt rätt håll, säger arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Däremot är verket inte lika nöjt med utvecklingen för arbetsolyckor.

Här i Dalarna inträffade under förra året närmare 1 000 arbetsolyckor som ledde till frånvaro, och det var i princip lika många som två år tidigare.

Och olyckor som skett under färd till och från arbetet har till och med ökat något under dom två senaste åren.

Den mest olycksdrabbade branschen är tillverkningsindustrin men även vård och omsorg och byggverksamhet har höga olyckstal.

– Det måste till större fokus på säkerhet ute på arbetsplatserna, menar generaldirektören Mikael Sjöberg, som i ett pressmeddelande i dag säger att det höga arbetstempot i vissa branscher gör det ännu viktigare att kartlägga och åtgärda riskerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista