Dalkarlsvägen på ny vandring

I maj kan man vandra från Mora till Stockhom för att göra reklam för Dalarna. Det är föreningen Dalkarlsvägen som återigen arrangerar en storvandring. Jan-Olof Montelius är ordförande i föreningen och han ser både tradition och framtid i vandringen.

– Det finns ju flera aspekter på det här, säger Jan-Olof Montelius. Dels är det en kulturupplevelse att gå de här gamla vackra vägarna, friskvård är också en viktig del. Men en tredje och nog så viktig del är att vi vill marknadsföra Dalarna, att visa att vi är ett landskap som man kan bo och trivas i.
Vandringen går från Siljansbygden ner till Stockholm på elva dagar. Då går man i snitt två-tre mil om dagen.
Det känns kanske inte så modernt att gå hela vägen till Stockholm, när det finns snabbare sätt att ta sig dit. Men Jan-Olof Montelius anser att det inte handlar om att ta sig dit så snabbt som möjligt.
– Man får en helt annan uppfattning om avstånden, säger han. Om man åker bil är man nere i Stockholm på tre och en halv timme, nu tar det elva dagar att gå. Det är en bit faktiskt men vi brukar ju säga att Dalarna ligger på gångavstånd från Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".