Grycksbo

Gisslandramat i tingsrätten

Den 30-årige man som för drygt två veckor tog sin nio månader gamla barn som gisslan i Grycksbo åtalades idag vid Falu tingsrätt. Han är misstänkt för grov kvinnofridskränkning mot sin sambo.

Natten till den 14 januari kallades polisens nationella insatsstyrka till en bostad i Grycksbo. Den nu åtalade 30-årige mannen hade stängt sig inne i med ett nio månader gammalt barn. Sambon hade dessförinnan, enligt åtalet, blivit misshandlad och dödshotad men lyckats fly ur lägenheten.

Mannen kunde utan dramatik gripas vid den stora polisinsatsen. I dag har alltså åtal väckts mot honom.

Åklagaren hävdar att mannen vid flera tillfällen misshandlat och hotat kvinnan och henns familj till livet.

Åtalspunkterna gäller brott från sommaren 2006 och fram till händelsen i Grycksbo för ett par veckor sen. Brotten som alltså rubriceras som grov kvinnofridskränkning har enligt åklagaren allvarligt skadat kvinnans självkänsla.

Till den kommande rättegången har åklagaren kallat två kvinnor som vittnen. De ska vittna om att den åtalade 30-årigens sambo vid flera tillfällen berättat att hon utsatts för misshandel och hot från mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".