Isbjörnspark planeras i Grönklitt. Foto: AP Photo/ The Canadian Press, Jonathan Hayward.
Orsa

Isbjörnspark i Grönklitt planeras

Orsa Grönklitt i Orsa satsar nu stort och tänker bygga en anläggning för isbjörnar. Parken kommer att bli en del av ett stort bevarandeprojekt av isbjörnen som Europas djurparker har startat. Totalt kommer utbyggnaden kosta 67 miljoner kronor.

Till en början ska parken ha en yngre hane och en yngre hona med förhoppningar att det ska bli fler isbjörnar i framtiden. Själva anläggningen kommer att bli 5000 kvadratmeter där det bland annat ska finnas en 100 meter lång simbassäng, och ett konstgjort isberg för björnarna.

Ett av målen för Orsa Grönklitt är att ha alla landlevande rovdjur på norra halvklotet i parken, så isbjörnstillskottet är ett led i det arbetet.

– Hotet mot isbjörnen ökar och det finns bevittnat i tidningarna nära på varenda dag kopplat till klimathotet. Relaterat till det så har europas djurparker nu startat ett bevarandeprojekt och vi är tänkt att vara den anläggningen i Sverige som är aktiva i det, säger Torbjörn Wallin, VD för Orsa Grönklitt.

Isbjörnsanläggningen kommer att kosta 67 miljoner. Och de hela ska finansieras med bidrag, egna vinster samt lån. Anläggningen kommer att innebära nya arbetstillfällen. Under säsongen kommer ett 20-tal personer jobba i den nya restaurang och konferensanläggning som nu också planeras. Det behövs också folk för att sköta isbjörnarna.

Om allt går i lås ska anläggningen vara klar i juli det här året (2008).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".