Borlänge

Satsar på ett bättre flyktingmottagande

Antalet flyktingar ökar i Borlänge och nu ska mottagandet bli bättre. Kommunen har nämligen fått 700 000 kronor från Migrationsverket för att jobba för ett gemensamt flyktingmottagande för hela familjen.

– Vi ska tillsätta en utredare som ska jobba mot ett gemensamt flyktingmottagande för hela familjen, säger Mariann Nordlöf som är ordförande för barn och skolnämnden. När utredningen ska vara klar kan man inte svara på men förhoppningen är att den ska vara klar till sommaren 2008.

– Jag tänker mig att det ska vara en möjlighet för familjen att komma dit, ha sina barn med sig, barnen börjar med förberedelseklass eller förskola och föräldrarna börjar med sin SFI (svenska för invandrare) ganska snabbt.

Det kommer allt fler flyktingar till Borlänge.2005 kom det 80 och 2007 kom det mer än 300 flyktingar till kommunen. Många av flyktingarna behöver skolgång och för att skapa ett bra mottagande måste kommunen ta till extra resurser. I somras sökte man 6,2 miljoner men Dalarna fick 1,5 miljoner att dela på, och Borlänge fick 700 000 kronor av den summan.

– Vi är jätteglada att vi får pengar men vi hade önskat att vi fått mer, säger  Pia-Lena Andersson, ordförande för nämnden för arbetsmarknad och vuxnas lärande. Pia-Lena Andersson säger att kommunen kommer söka mer pengar från Migrationsverket under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".