NATURVÅRD

Dalarna ska få nya naturreservat

Dalarna har fått drygt 80 miljoner kronor av naturvårdsverket för naturvård under det här året. Merparten av pengarna går till nya naturreservat. Det är 50 miljoner kronor som länsstyrelsens får för att bilda naturreservat. Pengarna ska användas för att köpa in mark och ersätta markägare för intrång.

Länsstyrelsen är redan klar med fyra överenskommelser med markägare. Det gäller skogs- och myrmarker vid Lödersjön i Malung och naturskog på ön Stackharen i Hedemora liksom vid Enån på Rättviksheden och Givarsbodarna i Rättvik.

Dessutom går drygt 13 miljoner till vård av befintliga naturreservat och nationalparker. Slitna leder ska bl a repareras och nya skador förebyggas i Fulufjällets nationalpark och i Städjans och Nipfjällets natureservat.

En del av pengarna från naturvårdsverket ska länsstyrelsen också använda för att öka naturvården i olika vattenmiljöer. Bl a vill länsstyrelsen minska regleringshoten mot Djurån i Leksand och Lurån i Falun genom att bl a ta fram hydrologiska fakta. En vandringsväg för fisk ska projekteras i Rotälven i Älvdalen och Våmån/Indån i Mora och Ämån i Orsa ska bli bättre miljöer för fisk och bottenlevande djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".