Foto: Scanpix

Olycksdrabbad bransch granskas

Sågverk och hyvlerier är en starkt olycksdrabbad bransch. Men nu ska den specialgranskas av arbetsmiljöverket, som bland annat vill ha bort alla oskyddade maskiner. Omkring 400 arbetsplatser kommer att inspekteras.

Varje dag inträffar det på landets sågverk och hyvlerier tre arbetsolyckor, som leder till sjukfrånvaro. Nästan en olycka i veckan är så svår att den skadade måste genomgå en amputation. Många av de drabbade blir också invalider för livet.
I år ska nu cirka 400 arbetsplatser runt om i Sverige inspekteras.
I Dalarna och Gävleborgs län kommer arbetsmiljöinspektörer att besöka omkring 50 sågverk och hyvlerier.
Farliga moment
Ofta är maskinerna vid de här anläggningarna gamla och många saknar skyddande barriärer. Det är därför lätt att hoppa in i dem, när man snabbt vill rätta till något fel. Och det är ofta då, som det händer olyckor.
Andra farliga moment är vid service- och underhållsarbeten, Även höga nivåer av buller och damm kan vara ett problem för de anställda.
Högre krav
Arbetsmiljöverket kommer vid sina inspektioner under året att ställa högre krav på säkerheten. Saknar maskinerna t ex skydd kan verket förbjuda fortsatt användning av dem, till dess att bristerna har  åtgärdats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".