Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Leif Borgert bryter tystnaden

Det har gått en månad sedan Leif Borgert meddelade att han avgår efter den hårda interna kritiken mot honom. Sedan dess har han velat inte kommentera kritiken eller varför han slutar. Men nu lyfter han på locket i Dalanytt, och berättar om ett dåligt klimat och att något är fel inom Högskolan Dalarna.
Leif Borgerts förordnade går ut i augusti. För en månad sedan skulle högskolstyrelsen just sätta sig i sammanträde för att besluta om förordnandet skulle förlängas. Men Leif Borgert förekom styrelsen och meddelade att han inte vill fortsätta på posten. Leif Borgert har internt under flera år kritiserats för sitt sätt att leda högskolan. Bland annat har fackförbundet SACO krävt att hans avgång. - När det finns spänningar av det här slaget är det naturligtvis så att det finns olika grupper av människor som driver olika teser om vart högskolan ska vara på väg. Och som rektor så står man ofta mitt emellan de här argumentationslinjerna, säger Leif Borgert till Dalanytt. Det har stundtals varit en mycket jobbig tid på Högskolan Dalarna tycker Leif Borgert. Och han vittnar om att samtalsklimatet på högskolan är dåligt. - Men att det finns starka spänningar inom högskolan var ingenting nytt för mig. Det är något som finns inbyggt inom den här högskolan som inte är riktigt bra. Och det måste den nya ledningen ta itu med, säger Leif Borgert. Men trots det har den starka kritiken mot honom förvånat Leif Borgert. - En del av den kritik som har riktats mot mig som person står inte i rimlig proportion till vad som faktiskt har hänt. Den bygger också på rena felaktigheter, säger Leif Borgert. Styrelsen för Högskolan Dalarna lade i går, onsdag, fast tidplanen för rekryteringen av ny rektor. En beredningsgrupp inom styrelsen, bestående av två lärare, en student, en facklig representant samt styrelsens ordförande och vice ordförande, ska själva sköta rekryteringen. I maj ska kandidater intervjuas och förslag på en ny rektor ska läggas fram den 12 juni.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".