Foto:Scanpix

Misslyckad satsning mot rattfylleri

Vägverkets åtgärder mot rattfylleri är ett fiasko. Det konstateras i en ny rapport. Var fjärde förare som dör är alkoholpåverkad. Den siffran är ungefär likadan nu som för 10 år sen.

– De åtgärder som Vägverket ha vidtagigt under den här tioårsperioden har inte varit i tillräcklig omfattning eller tillräckligt effektiva för att minska rattfylleriet i den mån att det skulle kunna hjälpa att nå etappmålet, säger Jan Ifver som är statistiker på Vägtrafikinspektionen i Borlänge.

Etappmålet som Ifver pratar om är att för 10 år sen bestämde riksdagen att antalet döda i trafiken skulle halveras tills nu. Men förra året dog 490 personer i trafiken. Det är bara 18 färre än 1996. Var fjärde förare som dör är alkoholpåverkad. Även den siffran är ungefär likadan som för 10 år sen. Vägverkets åtgärder verkar alltså inte ha någon effekt alls.

– Förmodligen har det hänt en väldigt massa saker, man har säkert vidtagit många åtgärder. Men dem har inte vart tillräckligt effektiva. Det är väldigt bekymmersamt, vi ser allvarligt på det här, avslutar Jan Ifver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista