Byggvux i Borlänge

Nu finns en ny väg för vuxna som vill in i byggbranschen. Borlänge kommun och Byggutbildning Star startar nämligen nästa vecka en byggutbildning för vuxna.

Utbildningen som är sökbar från hela länet ska dra igång under vecka sju och ansökningarna har redan börjat komma in.
Pia-Lena Andersson på Borlänge kommun berättar att det här är en idé som man diskuterat under en längre tid och att det nu blir aktuellt i och med att byggbranschen behöver folk och kommer att behöva folk i framtiden, med 40-talisternas pensioneringar för dörren.
– Det har blivit allt mer akuten efter diskussioner med arbetsförmedlingen och de siffror o som visar hur det ser ut i länet, säger Pia-Lena Andersson.
Upp till 15 utbildningsplatser blir det för vuxna över 20 år. Och utbildningen ska ta ungefär 30 veckor. Sen ger man sig ut som lärling i arbetslivet.
Eva-Lena Palander är VD för Byggutbildning Star och hon tror att det här kan vara en bra väg in i yrket.
– Det här har tidigare inte varit möjligt för personer som har jobb idag, och vill byta karriär och komma in i byggbranschen, säger Eva-Lena Palander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".