Borlänge

Psykiskt störd kvinna våldtagen

Den psykiskt störda kvinnan våldtogs och förnedrades flera gånger, både inne i Kupolen och i en skogsdunge därutanför. Mannen som gjorde det, en 22-åring, led av en psykisk störning när det hela hände och har nu dömts till rättspsykriatisk vård.

Det var i september ifjol, som övergreppen skedde dels i Kupolens källarvåning, dels i en skogsdunge utanför Kupolen.
Kvinnan, som är placerad på ett behandlingshem, besökte Kupolen under en fridag. Hon gick där ner i källvarvåningen för att försöka få tag i hasch. Där träffade hon 22-åringen och den första sexuella aktiviteten inleddes. Därefter tog han med sig kvinnan ut till en skogsdunge där sexhandligarna fortsatte.
Mannen har erkänt att han haft samlag med kvinnan, men säger att det har skett på frivillig väg och till och med på initiativ från henne.
Tingsrätten anser dock att mannen utnyttjat kvinnans tillstånd, åtminstone vad gäller samlagen i skogsdungen.
Rätten anser bl a att kvinnan framstått som en person som gjort sitt bästa för att sanningsenligt berätta vad som hänt och att mannen är skyldig till våldtäkt.
Då en rättspsykatrisk undersökning visat att 22-åringen led av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks och att han fortfarande lider av en sådan, så döms han till rättspsykatrisk vård. Han ska dessutom utvisas ur landet efter avslutad vård.
Det ska tilläggas att domen också omfattar sexuellt ofredande av två tonåriga flickor i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".