Gunnel Johansson vid fotografier från utställningen "Mjök".
ORSA

Fäbodar och amning förevigade på bild

Amning och fäbodskultur är inte två ämnen som burkar nämnas tillsammans - Men det är på väg att ändras. Det är nämlingen vad Gunnel Johanssons fotografier visar och nu ställs de ut på Orsas kulturhus.

För Gunnel Johansson började fotointresset när hon var liten och satt och tittade på svartvita foton i album hemma hos mormor och farmor.

- Det var något mystiskt och magiskt med de bilderna, någonting mellan dröm och verklighet. Och jag tror att det sitter kvar, att jag vill fånga det.

Nu visas några av hennes fotografier på Orsas kulturhus.  ”Mjölk” heter den ena utställningen och den visar amningens glädjeämnen och svårigheter. Fotografierna kan beskrivas som intima och oglamorösa.

–  Det var det jag ville. Jag var så less på de enkla reklambilderna på kvinnor och barn, hur enkelt det är. Så jag har försökt att skildra olika situationer.

Bland fotografierna finns bland annat bilder på för tidigt födda barn, lite äldre barn och mammor och pappor i olika situationer. Reaktionerna på utställningen har hittills varit blandad.

- En mamma sa Åh, vad roligt, nu har jag visat min pojke hur det var när han föddes. Sedan när jag visade min affisch som visar en mamma som ”leksprutar” mjölk över sin bebis så var det en ung kvinna som gjorde en min som visade Ush, vad äckligt!

Gunnel Johanssons fotografier räckte inte enbart till en utställning utan två och den andra utställningen är långt ifrån amning. I ett rum bredvid ”Mjölk” så hänger fotografier av människor vid dop, i ladugården, vid slåttern och på älgjakt med mera. Gunnel är själv från Småland och fascineras av Orsas fäbodkultur och därför fick fäbodarna stå i centrum för den andra utställningen som heter ”Mennistjor ö Kriter”.

– Jag tycker att det är spännande att blanda människor och djur. Jag tror att fäbodarna är ett andhål för många människor. Kanske Orsa som plats inte är så spännande men kommer man ut och hur mycket jobb människor lägger ner på sina fäbodar så är det något annat.  

En av bilderna föreställer en man som vid jakten lite vemodigt tittar ner på de slaktade älghuvudena som ligger vid hans fötter. Gunnel Johansson vill gärna ha lite kontraster i sina bilder.

– Om du ser lycka så tycker jag att du även ska se lite hot i en bild. När en bild är riktigt bra så tycker jag att båda ingredienserna ska finnas. Inte bara lycka, lycka, lycka, utan även hotet att det kan försvinna. Då blir det en bra bild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista