Foto: Scanpix

6 av 10 tjejer känner sig mobbade

Sex av tio tjejer mellan nio och fjorton år känner sig mobbade och en av fyra har gjort det under en längre period. Det är resultatet av en undersökning som tjejtidningen Julia gjort.

Jennifer Hebert är fjorton år och känner igen sig i undersökningen. Hon berättar att hon är ganska kort och mobbades för det.

– Jag blev kallad dvärg av några killar i klassen och då blev jag väldigt ledsen och kände mig mobbad. Jennifer Hebert är inte ensam om att ha känt sig mobbad, av 2000 tjejer som deltagit i undersökningen så uppger en av fyra att de känt sig mobbad en längre tid. Men på svaret om de själva mobbat uppger bara tre procent att de mobbat någon under längre tid.

Martin Höög jobbar på BRIS (Barnens rätt i samhället) och han menar att det är svårt att veta hur många barn och ungdomar som blir mobbade.

– Vi har många kontakter just om barn som känner sig mobbade, säger Martin Höög. Enligt undersökningen är det på nätet den största delen av mobbningen sker.

– Det är inte så konstigt egentligen för det är där som barn mycket lever sitt liv idag och barn har mycket kontakter där. Det är också en arena där mobbning förekommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista