Horndal

Kopratande bonde får medalj

Guldmedalj i mjölk är inte så vanligt. Men det är just vad två granngårdar i Horndal fått. Svensk Mjölks guldmedaljörer är Ulric och Marianne Isacson samt Anders Mattsson.

Anders Mattsson skapar trivsam och fruktsam stämning i ladugården genom att prata med sina kor. Det gör han med kalvar redan när de börjar dia och bygger på så sätt upp ett förtroende mellan ko och bonde.
– Det är helt naturligt för mig. Jag är sån, säger Anders Mattsson och berättar att det inte bara gäller korna utan han pratar även med katterna och hundarna som finns på gården.
Anders Mattssons kor har levererat förstklassig mjölk i 23 år och nu är det alltså dags för medalj. Den ska han få ta emot den 18:e februari från kung Carl Gustaf XVI.
Anders Mattsson säger att man måste vara noggrann med juverhälsa och annat för att mjölken ska hålla hög kvalitet.
– Sen det här personliga med djuren, det ligger nog lite i det med. Att de håller sig friskare, djuren, säger Anders Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".