Gagnef förlorar statsbidrag till skolan

Gagnef kommun har inte använt sig av de så kallade Wärnersson-pengarna som de skulle, och därför drar nu Skolverket in bidraget till kommunen.
För ett par år sen fick kommunerna extrapengar från staten för att anställa fler inom skolan. Nu visar en första uppföljning som gjorts av Skolverket, att de flesta kommuner gjort som det var tänkt med det särskilda statsbidraget. Men inte Gagnef. Vilket gör att Skolverket nu drar tillbaka bidraget. - Det rör sig om cirka 1,3 miljoner kronor som vi skulle fått nu under våren, som alltså Skolverket drar in, det säger Håkan Elfving, som är skolchef i Gagnef. I går fick Håkan Elfving reda på att Gagnefs så kallade Wärnersson-pengar dras in. Från och med läsåret 2001-2002 kunde kommuner ansöka om statsbidrag för att anställa mer personal till skolan. Och när skolverket nu har undersökt hur kommunerna har använt bidragen får 10 kommuner i Sverige minskat anslag för att pengarna inte har använts till rätt saker, alltså till att anställa fler. Och Gagnef förlorar - som enda kommun i landet - hela sitt bidrag 1,3 miljoner kronor. - Skälet till det är att vi inte har fått den ökning av personal utifrån de mätpunkter som vi har, säger Håkan Elfving. Gagnefs kommun hade det svårt ekonomiskt och även om fler har anställts till skolan, så har det blivit färre i kommunen, som hade för många anställda. - Man kan ju diskutera om vi skulle ha ansökt om bidraget över huvud taget, menar Håkan Elfving. - Det är för tidigt att säga någonting om vi måste göra oss av med ännu mer personal, men det finns ju en risk till det, eftersom vi har ett relativt lite utrymme vad gäller att spela med eknomin idag, och på längre sikt ser vi bekymmer, säger Håkan Elfving till dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".