Många partners ökar risken för cancer

Kvinnor med många sexuella förbindelser löper större risk för att drabbas av livmoderhalscancer. Det menar Tibor Tot som är verksamhetschef på klinisk patologi i Falun. Trots att det går att hitta förstadiet till sjukdomen i ett tidigt stadium genom ett cellprov, så struntar många kvinnor att komma på kontroll vart tredje år.
Drygt 15 000 kvinnor mellan 20 och 60 år i Dalarna kallas in för en undersökning varje år, av dessa kommer mellan 60 - 65 procent på provtagning, vilket är en låg siffra. - Vi vill helst att alla kvinnor ska komma på undersökning eftersom det är bevisat att det är en mycket effektiv metod att upptäcka förstadiet till livmoderhalscancer, säger Tibor Tot. Varje år upptäcks mellan tio till tolv fall av livmoderhalscancer i Dalarna och mellan tre och fyra kvinnor dör i sjukdomen. Trots att man genom cellprovstagning i ett tidigt skede kan upptäcka cellförändringar och ge behandling i tid. Den vanligaste orsaken till cellförändringar är virus som överförs sexuellt. Därför anser Tibor Tot att det är särskilt viktigt att göra regelbundna cellprover idag. - Särskilt i dag när vi har en tidig sexdebut bland unga flickor och öppnare förhållanden så blir det så att de här förändringarna blir fler och fler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".