SMEDJEBACKEN

Barnen förlorarna om sjuka föräldrar mister dagisplats

Barn som har föräldrar som varit sjuka mer än 60 dagar kan förlora sin plats på förskolorna i Smedjebackens kommun. Det berättade vi i Dalanytt igår. Men det är något som inte gynnar barnen, det tycker Mia Maria Rosenqvist som är docent i pedagik vid högskolan Dalarna.

Mia Maria Rosenqvist som är föreskolelärare i grunden gillar inte tanken på att föräldrar som är sjuka efter 60 dagar ska omprövas rätten till förskoleplats. Hon tror att den stora förloraren blir barnen.

- Om nu föräldern är sjuk kan den inte ta hand om sitt barn. Det verkar jätte konstigt eftersom vi har en läroplan som ska värna om barnens bästa, säger Mia Maria Rosenqvist.

Hon menar att barnen får ut mycket mer av att vara på förskolan istället för att vara hemma med den sjuka föräldern.

- Barnen lär sig av att vara med andra barn, hemma finns det kanske bara den sjuka föräldern. Dessutom finns det pedagoger som kan betrakta barnet i leken och observara barnets möjligheter och förmågor fortsätter Mia Maria Rosenqvist.  

Men Britt-Inger Fredriksson på barn och utbildningsförvaltningen på Smedjebackens kommun hävdar man att den nya regeln är till för barnen. 

- Efter 60 dagar diskuterar rektor och föräldrar hur man ska göra i fortsättningen. Alla föräldrar som vill ha kvar sina barn på förskolan ska få det, säger Britt-Inger Fredriksson.