BORLÄNGE

Kritiska till regeringens tystnad

Flera kurdiska föreningar i Borlänge protesterar mot Turkiets krig mot kurdiska områden i norra Irak. De dom är kritiska mot den svenska regeringens totala tystnad.

– Vi har inte hört att de har reagerat. Ett demokratiskt land som Sverige som respekterar de mänskliga rättigheterna borde ha gett sin röst mot det turkiska anfallet, säger Ahmed Tytay, som sitter i styrelsen för en Alevitföreningen i Dalarna.

Bakgrunden är att Tusentals turkiska soldater har gått över gränsen i norra Irak och anfaller kurdiska områden. Turkiet säger att dom jagar PKK-gerillan. Under onsdagen sa turkisk militär att 77 PKK-rebeller och fem turkiska soldater dödats i striderna sen i tisdags kväll. Därmed är dödssiffran uppe i 230 rebeller och 24 turkiska soldater, enligt turkiska officiella beräkningar.

I Borlänge känner sig kurderna maktlösa. De känner att de inte kan göra mycket annat än protestera och dela ut flygblad.  

– Vi pratar med folk och försöker göra dem uppmärksamma. Vi försöker göra oss hörda till regeringen så att de också reagerar, säger Ahmed Tytay.