Lokalvårdare i fotoutställning

Nu uppmärksammas lokalvårdarna på Falu lasarett. Det är konstnären Malou Backman Nilsson som har fotograferat lokalvårdarna i sitt arbete under ett års tid och nu ställer ut  fotografierna på lasarettet.

Över 40 fotografier pryder väggarna i ett rum som kallas gamla inskrivningen på Falu lasarett. Bland annat visas en bildserie med fyra bilder där en lokalvårdare städar en toalett. Någon står och tar ut tvätt ur en stor tvättmaskin och en annan städar vid en over head-apparat.
– Det är en bra yrkesgrupp, de finns och har en viktig roll men de syns kanske inte så mycket. Och dessutom vill jag inte gå omkring och fotografera på avdelningar där det finns patienter. Lokalvårdarna kan man följa överallt på lasarettet, säger konstnären Malou Backman Nilsson om varför hon valde att fota lokalvårdarna. En av lokalvårdarna som fotats i sitt jobb är Anneli Kax.
– Det hör inte till det vanliga i vardagen men det tog ett tag innan man kunde slappna av och vara naturlig i sinn roll som lokalvårdare, säger hon.

Utställningen som också präglas av måleri från lokalvårdarna själva, pågår från och med den 28 februari till den 14 mars.