Landstinget Dalarna anmält för felbehandling

- Sjukvården tog livet av min mamma! Det säger Jan Englund i Avesta som nu anmält Landstinget Dalarna till Socialstyrelsen och som tänker gå vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Det var för två år sedan som 65-åriga Harrieth Englund från Avesta sökte vård för att hon hade ont i magen, det var mag- och tarmproblem. Ett år senare var hon död. Och enligt hennes son Jan Englund, var det inte magproblemen som dödade hans mor, utan snarare sjukvårdens misstag och brist på förståelse, som till slut blev för mycket för Harrieth Englund. I januari 2002 begick hon självmord. Socialstyrelsen har redan tittat på ärendet och menar att läkarna nog varit för ensidiga. För antingen så har man bara brytt sig om magsmärtorna och undersökningarna kring magen, eller också så har man bara brytt sig om att Harrieth Englund hade problem med nerverna och åt lugnande medicin. Ingen hade nåt helheltsperspektiv, man såg inte människan Harrieth Englund. Att hon både hade ont i magen, var diabetiker, orolig av sig och att hennes sambo dog mitt upp i alltihop. - Den 22 januari vände jag mig till primärvårdsläkaren i Avesta, om hur illa mamma mådde, och hur orolig jag var över att hon skulle göra sig illa, säger Jan Englund. Men allt som hände var att man ändrade dosen lugnande medel, och tyckte att man kunde tala om det där när Harrieth Englund kom till Falun i stället. - Det var ju inte för hennes pyske hon skulle till Falun, utan för magproblemen. Så läkaren tog inte mamma på allvar. - Sen hittade jag mamma den 25 januari i badrummet. Och då hade hon begått självmord, säger Jan Englund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".