Porrföretag skickar ut bluffakturor

Bluff-fakturor från porrföretag blir ett allt större problem. Många hör nu av sig till konsumentrådgivarna, efter att fått fakturor från ett företag som kräver betalt för besök på porrsidor på Internet.
- Det är ju förfärligt, och det måste stoppas. Det säger Sig Jokinen, som är konsumentrådgivare i Avesta och Hedemora. - Jag får flera samtal om dagen om det här. Folk ringer som har fått en faktura som säger att de har varit inne på en porrsida på internet, säger Stig Jokinen. Beloppet varierar från några hundra till flera tusen, som konsumenten väntas betala till företaget som skickat ut bluffakturan. - Det största beloppet jag har hört om är 15 000 kronor. Stig Jokinens råd till den som får en sån här faktura är att skicka tillbaka den till företaget och skriva ett följebrev, där man skriver att "eftersom jag aldrig har ingått nåt avtal med er är jag inte ansvarig för den här betalningen". - Lösenordet är att bestrida! Man ska bestrida det här om det går till inkasso. Men Stig Jokinen tror att många väljer att faktiskt betala fakturorna. - Det ligger ju mycket skam och skuld i det här, så jag tror att mörkertalet är stort när det gäller folk som får sådana här fakturor, säger han till dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".