Svårare få sjukpenning i Dalarna

Försäkringskassan i Dalarna säger nej till sjukpenning betydligt oftare än nästan alla andra försäkringskassor. Det kunde vi berätta i Dalanytt på fredagen. Socialdemokratiska riksdagsmän är mycket kritiska till kassans tuffa attityd.

Eva-Maria Magnusson på försäkringskassan förklarar skillnaderna så här:
– Vi har ett högt inflöde. Alltså det är många människor, i jämförelse med andra län, som begär sjukpenning i Dalarna, säger Eva-Maria Magnusson.
Hon säger också att det inte finns någonting som tyder på att just dalfolket skulle vara sjukare än andra. Men intygen från läkarna som yrkar på sjukpenning är många.
– Jag säger inte att det är läkarnas fel, men vi vet att det finns regionala skillnader på hur läkare bedömer sjukskrivningar.
I hela landet är andelen avslag på begäran om sjukpenning 1,8 procent i snitt. I Dalarna är den siffran 3,8 procent. Och det är den näst högsta siffran i hela landet. Därför träffades försäkringskassans ledning politiker i går.
– Man blir upprörd och arg, säger socialdemokratiska riksdagsmannen Anneli Särnblad som var med på mötet.
– Det gäller ju att driva på den här frågan nu och verkligen ser till att det blir en trovärdighet för systemet, säger Anneli Särnblad.
– Våra handläggare utgår naturligtvis aldrig från att de ska misstro männsikor eller att de ska avslå för att de ska vara tuffa, utan de strävar efter att göra ett bra arbete, säger Eva-Maria Magnusson på Försäkringskassan Dalarna.

johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".