Fler och fler ungdomar vårdas på institution

Allt fler barn och ungdomar mår dåligt och behöver hjälp. Bara i Falun har antalet ungdomar som måste vårdas på institution ökat med runt 30 procent de senaste två åren.
Göran Rosenström är chef för Individ- och Familjeomsorgen i Falun. Han är oroad för det som händer. - Det är en alarmerande utveckling att placeringen av barn och ungdomar på institutioner har ökat så kraftigt på senare år, säger Göran Rosenström. Förra året vårdades runt 60 barn och ungdomar på insitution och det är nära 20 fler än bara för två år sedan. Det här har gjort att också kostnaderna har ökat för kommunen. Förra året låg den på drygt 18 miljoner kronor i Falun vilket är dubbelt så mycket som för två år sen. En vårdplats på ett halvår kan kosta mellan 300 000 och 500 000 kronor för en person. De flesta barn och ungdomar placeras frivilligt och runt hälften av dem är flickor. - De grupper som vi tydligast ser är ungdomar där det finns ett drogberoende. Sedan finns det också många ungdomar som har psykiska problem, säger Göran Rosenström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".