1 av 2
Egen brygga. FOTO: Scanpix
2 av 2
Ulf Bergkvist

"Nytt strandskydd hotar allemansrätten"

Regeringen föreslår ändringar i reglerna om strandskydd. Men Naturskyddsföreningen menar att förslaget är ett hot mot allemansrätten.

– Tomterna kommer att bebyggas av de som har gott om pengar och kommer att hindra andra människor att nyttja stränderna, säger Anders Munters, ordförande för Naturskyddsföreningen i Dalarna.

Men fler attraktiva strandtomter är nödvändiga för att få kompetent arbetskraft till Dalarnas industrier, säger Ulf Bergkvist, ledare för Bergkvists sågverk i Insjön.

Ulf Bergkvist, är en av tre företagsledare som skrivit under en interpellation till riksdagen för att snabbt få en ändring i lagen om strandskydd. Han konstaterar att hans egen kommun Leksand är ett av de värsta exemplen när det gäller brist på tomter och bostäder. 

Tankarna bakom regeringens förslag om nya strandskyddsregler är lättnader i glesbyggd och skärpningar i tätort. Men Naturskyddsföreningen ser inga skärpningar i förslaget utan kallar läsningen av regeringens förslag för en obehaglig upplevelse. Och det allvarligaste slaget mot allemansrätten i modern tid.
– Det är definitivt ett hot mot allemansrätten. Det finns en stor risk att kommunerna går för långt i de här frågorna, säger Anders Munters.

johannes.rosendahl@sr.se
lena-maria.busk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".