Förskollärare anmäler Borlänge kommun

Nästan alla förskolor i Borlänge anmäler nu kommunen, alltså sin egen arbetsgivare, till Skolverket. De stora barngrupperna och den pressade arbetssituationen gör att kommunen bryter mot läroplanen. Det konstaterade över 100 förskolelärare vid ett stormöte i går kväll.
En av de förskollärare som var på stormötet igår var Inger Garpebring. Hon säger att förskollärarna gör det här framförallt för barnens skull. - Vi vill föra barnens talan men också vår egen. Tidigare har besparingarna mest drabbat oss i personalen. Men när vi nu ser att det också drabbar barnen får det vara nog, säger Inger Garpebring. Många av förskollärarna i Borlänge anser nu att resursbristen inom förskolan göra att man inte kan följa läroplanen. - På många förskolor är det så. Det har vi accepterat i många år nu. Politkerna har lovat att det ska bli bättre men det händer aldrig. Enligt Inger Garpebring så ser man på barnen att de mår dåligt av det här. - De är ängligare och mer oroliga. En del barn blir också mer inåtvända medan andra blir aggressiva.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".