En av fyra lider av depression

Så mycket som var fjärde patient som söker sig till primärvården lider av depression. Det visar en rikstäckande studie som presenterades i ett nytt nummer av Läkartidnigen.
Leif Martén är odförande i Distriktsläkarföreningen i Dalarna. Han har arbetat som distriktsläkare i femton år. Enligt honom märks den här ökningen tydligt på vårdcentralerna i länet. - Det här är mycket vanligare än man tror, säger han. Under de senaste fyra åren har antalet som sökt hjälp för depression ökat. Enligt Leif Martén så beror det till stor del på att fler människor drabbas av utmattningsdepressioner och utbrändhet. Det är både kvinnor och män som söker hjälp, men fortfarande finns det många människor som inte vet om att dom faktiskt lider av en depression utan söker hjälp mot andra åkommor. - Det händer ganska ofta. De vanligast symtomen är nog magbesvär, sömnsvårigheter och anra smärtor, säger Leif Martén. Det kan vara mycket svårt för en läkare att förstå att en patient är deprimerad. - Det kan till och med vara svårt för patienten att veta. Mörkertalet och också mycket stort. Det ser man i och med att vissa personer till och med tar livet av sig, säger Leif Martén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".