Färre än hälften av behövande får samtalsterapi

En fjärdedel av alla patienter som söker till vårdcentralerna lider av depression. Och de flesta männskor som söker hjälp mot depression skulle behöva någon form av samtalsterapi. Men resursbrister inom vården leder till att många inte får den vård dom skulle behöva.
- Det är mycket tråkigt säger Leif Martén som är ordförande i Distriktsläkarföreningen. Långt färre än hälften av dem som behöver samtalsterapi kan få det. I Gagnef har primärvårdsläkare och psykiatrisköterskor haft ett nära samarbete under många år för att tillsammans kunna hjälpa patienter som lider av depression. Att den så kallade Gagnefmodellen fungerar är numera fastställt i en forskningsrapport. Agneta Andersson -Bäck som är ledamot i Landstingsfullmäktige i Hedemora/Säter skrev en motion för ett antal år sedan för att få fler att ta efter Gagnefmodellen men responsen har hittills varit sval, säger hon till Dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".