Ny lag ska ge bättre anhörigstöd

Den som vårdar en anhörig i hemmet, bör få mer stöd av sin kommun. Det föreslår Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson med hjälp av en ny lag som kan komma att träda i kraft i januari nästa år. Det här är bra, även om det kommer lite sent, tycker Mia Stålgren Lind på Dalarnas Forskningsråd, som jobbar med anhörigfrågor.

– Den här lagen är ju nånting som många väntat på ganska länge. Det var väl kanske väntat att den skulle kommit lite tidigare egentligen, men nu kommer den i alla fall, säger Mia Stålgren Lind.
Hon säger också att det framförallt kommer att innebära att anhörigstödet får en helt annan status. Och att anhöriga får det erkännande de förtjänar för sitt arbete.
Dessutom kommer alla få bättre möjligheter att känna till sina rättigheter när det gäller anhörigstöd.
Och det man har rätt till är framförallt de konventionella avlösningsinsatserna, som hemtjänst, korttidsboende och avlösning i hemmet.
– Men sen finns det också mer psykosociala former - som anhöriggruppper och anhörigcirklar, säger Mia Stålgren Lind.
100 miljoner kronor ur vårbudgeten kommer att läggas på anhörigstöd under både 2008 och 2009. Mia Stålgren Lind tror att mycket av de extra resurserna kommer att läggas på att informera. Många av anhörigvårdarna ser inte sig själv som just anhörigvårdare och tar därför inte del av det stöd de har rätt till. Dessa kan vara svåra att nå berättar Mia Stålgren Lind.
– Många äldre som behöver det här stödet vet inte om att man har rätt till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista